Η Apple Inc. κυκλοφόρησε το πρώτο της iPhone τον Ιούνιο του 2007 και από τότε τα iPhone είναι τα πιο εξελιγμένα και αριστοκρατικά smartphones που διατίθενται στην αγορά. Έκτοτε, τα εκθεσιακά iPhone έχουν αποκτήσει μια πολυπόθητη θέση στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Η ζήτηση για iPhone έχει αυξηθεί και όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αλλάζουν σε iPhone τώρα. Από το 2007, η Apple έχει κυκλοφορήσει πολλά μοντέλα iPhone και πολλές εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος που είναι το iOS.
Προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των millennials ή των χρηστών που γνωρίζουν την τεχνολογία, η Apple ενσωματώνει συνεχώς νέες και προηγμένες λειτουργίες σε κάθε νέα έκδοση iOS και κάθε νέο μοντέλο iPhone. Ωστόσο, αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους προγραμματιστές εφαρμογών iPhone να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη εφαρμογή iPhone, καθώς με κάθε τρόπο οι προγραμματιστές πρέπει να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη παρά τις τεχνολογικές ενημερώσεις.
Σε αυτό το άρθρο, θα περάσετε από τις πιο συνηθισμένες αλλά σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συχνά οι προγραμματιστές εφαρμογών iPhone κατά τη διαδικασία ανάπτυξής τους.
Συμβατότητα εφαρμογής:
Η Apple κυκλοφορεί μια νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος κάθε χρόνο και αυτό δεν είναι πια μυστικό. Επίσης, νέα μοντέλα iPhone κυκλοφορούν στην αγορά κάθε χρόνο ή ακόμα πιο συχνά. Επειδή κάθε νέα έκδοση φέρνει κάτι νέο και προηγμένο μαζί της, οι προγραμματιστές εφαρμογών iOS πρέπει να δημιουργήσουν εφαρμογές που να πληρούν και να ταιριάζουν με τα πρότυπα και τις δυνατότητες αυτών των νεότερων εκδόσεων και μοντέλων συσκευών. Με άλλα λόγια, η εφαρμογή θα πρέπει να είναι συμβατή με όλες τις εκδόσεις iOS και τα μοντέλα iPhone.
Εκτός από αυτό, είναι επίσης μια πρόκληση να δημιουργήσετε μια εφαρμογή iOS που να είναι συμβατή με άλλους τύπους συσκευών iOS, όπως iPod, iPad κ.λπ. Οι προγραμματιστές πρέπει να το διασφαλίσουν και εάν βρουν προβλήματα θα πρέπει επίσης να διορθώστε το ίδιο έγκαιρα, καθώς η Apple είναι γνωστή για την άψογη απόδοσή της και οι προγραμματιστές δεν έχουν την πολυτέλεια να φτιάξουν μια εφαρμογή με κακή απόδοση.
Εξάλλου, πολλοί χρήστες iPhone δεν αναβαθμίζουν καν τα λειτουργικά τους συστήματα στο πιο πρόσφατο. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικοί χρήστες χρησιμοποιούν διαφορετικές εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος στις συσκευές τους. Και αυτή είναι μια πρόκληση για τους προγραμματιστές να κάνουν την εφαρμογή συμβατή με όλες τις εκδόσεις για να εξασφαλίσουν μια απρόσκοπτη εμπειρία της εφαρμογής σε όλες τις εκδόσεις και τα μεγέθη οθόνης.
Περιορισμοί μνήμης και αποθήκευσης:
Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα Android, τα iPhone ή άλλες συσκευές iOS δεν διαθέτουν τη λειτουργία συλλογής σκουπιδιών. Αυτός ο σκοπός αυτής της δυνατότητας είναι να εντοπίσει και στη συνέχεια να απορρίψει τα στοιχεία που δεν απαιτούνται πλέον από ένα πρόγραμμα για να διασφαλιστεί ότι οι άλλοι βασικοί πόροι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.
Έτσι, κάθε προγραμματιστής εφαρμογών iPhone πρέπει να διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ των περιορισμών μνήμης του μοντέλου iPhone και της απόδοσης της εφαρμογής. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη πρόκληση.
Επιπλέον, μια εφαρμογή που έχει κατασκευαστεί για να υποστηρίζει μόνο μία έκδοση του λειτουργικού συστήματος, ενδέχεται να μην εκτελείται στις άλλες εκδόσεις. Ομοίως, μια εφαρμογή που έχει κατασκευαστεί για ένα συγκεκριμένο μοντέλο iPhone και μέγεθος οθόνης δεν θα προσφέρει την ίδια εμπειρία στα άλλα μοντέλα και μεγέθη οθόνης. Αυτό συμβαίνει επειδή διαφορετικά μοντέλα και εκδόσεις έχουν διαφορετικούς περιορισμούς μνήμης και αποθήκευσης. Έτσι, εάν η εφαρμογή καταναλώνει πολύ χώρο στη συσκευή, οι περιορισμοί υλικού μπορεί να καταστήσουν την εφαρμογή αχρησιμοποίητη.
Η λύση είναι να αφαιρέσετε τις ανεπιθύμητες λειτουργίες που μπορεί άσκοπα να κάνουν την εφαρμογή βαριά, αργή και να καταναλώνει μνήμη ή αποθήκευση.
Κακή διάρκεια μπαταρίας:
Εάν η εφαρμογή σας διαθέτει λειτουργίες που μπορούν να εξαντλήσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής, τότε οι χρήστες δεν θα το σκεφτούν καν δύο φορές πριν απλά την απεγκαταστήσουν. Ο προγραμματιστής, επομένως, πρέπει να δημιουργήσει μια ισορροπία μεταξύ της απόδοσης της εφαρμογής και της κατανάλωσης διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Πρέπει να ενσωματώνουν ισχυρά χαρακτηριστικά για να διασφαλίσουν ότι η εφαρμογή είναι φιλική προς τις μπαταρίες.
Σχεδίαση UI/UX:
Ένας από τους λόγους για τη δημοτικότητα των εφαρμογών iPhone είναι η ανώτερη εμπειρία χρήστη και η ακατάστατη και καθαρή σχεδίαση. Και οι προγραμματιστές πρέπει να έχουν αυτό το σημείο υπόψη κατά τον σχεδιασμό των εφαρμογών για iPhone. Πρέπει να διασφαλίσουν ότι η διεπαφή περιέχει μόνο τα απαιτούμενα στοιχεία και δυνατότητες και επιτρέπει τη φιλική προς το χρήστη πλοήγηση. Επιπλέον, οι πιο πρόσφατες τάσεις σχεδίασης εφαρμογών iPhone αλλάζουν κατά διαστήματα και η ενσωμάτωση αυτών των τάσεων είναι σημαντική για να δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εφαρμογές.
Έγκριση App Store:
Από σήμερα, το Apple App Store έχει πάνω από 2,5 εκατομμύρια εφαρμογές. Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός λαμβάνοντας υπόψη τις αυστηρές οδηγίες έγκρισης της Apple. Οι αιτήσεις της Apple ενδέχεται να απορριφθούν λόγω μη τήρησης των κανόνων για έγκριση. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι η Apple αλλάζει συχνά τις οδηγίες έγκρισης προκειμένου να προστατεύσει την ακεραιότητα των συσκευών. Χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις έως πέντε ημέρες για να λάβετε έγκριση από το iOS App Store. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη να παραμένετε ενημερωμένοι με τις πιο πρόσφατες οδηγίες έγκρισης και να χρησιμοποιείτε τα πιο πρόσφατα πρότυπα κώδικα και περιεχομένου για να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε την έγκριση αμέσως.
Ασφάλεια εφαρμογής:
Η Apple είναι γνωστή για τα υψηλά πρότυπα ασφαλείας της. Και οι προγραμματιστές πρέπει να διασφαλίσουν εξελιγμένα χαρακτηριστικά κρυπτογράφησης και μέτρα για να αποτρέψουν όλα τα ζητήματα ασφαλείας.
Κακή συνδεσιμότητα δικτύου:
Η κακή συνδεσιμότητα δικτύου μπορεί να εμποδίσει την απόδοση της εφαρμογής και οι εφαρμογές της Apple είναι γνωστές για την ομαλή και απρόσκοπτη απόδοσή τους. Ενώ οι προγραμματιστές μπορούν να δοκιμάσουν τις εφαρμογές μόνο χρησιμοποιώντας ισχυρές συνδέσεις δικτύου, δεν είναι απαραίτητο οι χρήστες της εφαρμογής να μην μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή στο ίδιο περιβάλλον. Ευτυχώς, η Apple έχει μια λύση σε αυτό το ζήτημα και αυτή είναι το ενσωματωμένο περιβάλλον ανάπτυξης ή το IDE που είναι το XCode που προσφέρει ένα Network Link Conditioner για προσομοίωση διαφόρων συνδέσεων δικτύου, όπως μειωμένο εύρος ζώνης και υψηλή καθυστέρηση δικτύου.
Εκτός από τις προαναφερθείσες προκλήσεις, η μελλοντική προστασία των εφαρμογών είναι επίσης μια μεγάλη πρόκληση και πρέπει να ληφθεί υπόψη και να ξεπεραστεί για να διασφαλιστεί η άψογη και επιτυχημένη ανάπτυξη εφαρμογών iPhone.